Kapitaal en groepsverzekering opvragen

Wanneer kan je het kapitaal van je groepsverzekering, VAPZ of IPT opvragen?

Heb je via je werkgever een groepsverzekering? Of ben je zelfstandige en heb je een individuele pensioentoezegging (IPT) en/of een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) afgesloten? Dan ben je wellicht benieuwd wanneer je het kapitaal uitgekeerd krijgt. Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Pas vanaf je wettelijke pensioenleeftijd

Je kan het kapitaal pas opvragen wanneer je wettelijk pensioen ingaat. Dat is voor de meeste mensen vandaag op 65 jaar en binnen enkele jaren wordt dat verhoogd tot 67 jaar.

En als jouw pensioenplan op 60 jaar afloopt?

Als je pensioenplan een einddatum heeft die bijvoorbeeld op 60 jaar ligt, dan maakt dat weinig verschil. Ook dan zal je het kapitaal pas kunnen opvragen vanaf je wettelijke pensioenleeftijd. De wetgeving weegt zwaarder dan de bepalingen in je verzekeringscontract.

Behalve …

Wanneer je in aanmerking komt voor de overgangsregeling. Concreet is dat het geval als je in 1961 of vroeger geboren bent. Dan kan je het kapitaal van je pensioenplan toch vóór je wettelijke pensioendatum opnemen.

Geboortedatum Opname mogelijk vanaf
vóór 1959 60 jaar
in 1959 61 jaar
in 1960 62 jaar
in 1961 63 jaar

Ook in het kader van een herstructurering is een vervroegde opname mogelijk.

Wat als jouw pensioen ingaat vóór je 65e

Stel, je gaat met wettelijk pensioen op je 63e. Wel, dan zal op dat moment ook je aanvullend pensioenkapitaal uitgekeerd worden. Wel zal je dan iets meer belastingen moeten betalen op dat eindkapitaal. Je kan in de tabel hieronder aflezen hoeveel precies.

Leeftijd bij opname Belastingtarief
60 jaar 20%
61 jaar 18%
62 – 64 jaar 16,5%
65 jaar 10% (als je actief blijft tot je 65e)

Nog vragen?

Bel of mail ons, of kom eens langs op kantoor.

Handig weetje:

Uw pensioencontract opgebouwd via de werkgever of uw vennootschap (2de pijler pensioenopbouw) kan u zelf raadplegen via de volgende link http://www.db2p.be/nl/home.