Nieuw: POZ voor zelfstandige zonder vennootschap

Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen voortaan extra aanvullend pensioen sparen via een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). Lees hier of dat iets voor jou is.Als zelfstandige kun je maar beter zelf extra sparen voor je pensioen. Met een eenmanszaak ging dat tot nog toe alleen via een VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen). Maar nu is er voor zelfstandigen zonder vennootschap een nieuwe manier: de POZ of Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen. Lees hier of het iets voor jou is.

Ben je zelfstandige zonder vennootschap, dan kon je tot nu toe met een VAPZ sparen voor je aanvullend pensioen. Dat is en blijft een interessante formule: je spaart voor later en betaalt tegelijk minder belastingen en minder sociale bijdragen. Maar de premies die je per jaar mag storten in een VAPZ zijn beperkt. Zelfstandigen met een vennootschap kunnen daarnaast een IPT (individuele pensioentoezegging) gebruiken om extra te sparen, zelfstandigen zonder vennootschap kunnen dat niet. Voor hen is er nu wel de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). 

Voor wie?

Je kan een POZ nemen als je zelfstandige bent zonder vennootschap, in hoofd- of bijberoep. Je moet minstens drie jaar bezig zijn als zelfstandige en een belastbaar inkomen van minstens 13.550,5 euro per jaar hebben. Ook meewerkende echtgenoten, zelfstandige helpers en vrije beroepers komen in aanmerking.

Taksen

Op POZ-premies betaal je een premietaks van 4,4%. Ter vergelijking: bij een VAPZ betaal je geen premietaks. Het eindkapitaal van je POZ wordt belast aan 10% (+ gemeentebelasting). Daarnaast betaal je op het eindkapitaal een solidariteitsbijdrage die meestal 2% bedraagt (afhankelijk van je inkomen) en een Riziv-bijdrage van 3,55%.

 Wat is je voordeel?

Naast het feit dat je extra pensioen opbouwt, leveren de premies voor een POZ je ook een fiscaal voordeel op van 30%. Let wel op: je wettelijk pensioen en je aanvullende pensioenopbouw via pensioensparen, langetermijnsparen en VAPZ mogen maximaal 80% bedragen van je beroepsinkomen. Heb je die 80%-grens nog niet bereikt, dan kan een POZ voor jou zeker interessant zijn. 

Wil je dat wij het voor je uitzoeken?

Bel of mail ons voor een afspraak gesprek.